Plastic bestaat nog niet heel lang, 108 jaar geleden werd er een stof uitgevonden dat volledig kunstmatig is wat nu bekend is als plastic. Plastic pollution is de vervuiling van plastic over de hele wereld. Het aantal plastic dat in een jaar geproduceerd was in 2014 311 miljoen ton daarvan wordt 33% eenmalig gebruikt, zoals waterflessen, rietjes en voedselverpakkingen. Dit aantal stijgt elk jaar met 8%. Over 15 jaar zal dit aantal op 622 miljard ton liggen. Plastic verteert niet dus het blijft altijd bestaan, het enige is dat het opdeelt in kleine deeltjes, microplastics. Het aantal wat hiervan in de zee terecht komt is tussen de 4,8 miljoen en 12,7 miljoen ton (volgens het National centre of ecological analysis and syensist https://www.nceas.ucsb.edu). Dit noemen we plastic soup of plastic pollution. De meeste plastic vervuiling komt uit een klein groepje landen voornamelijk in Azië. De meest 20 vervuilende landen zorgen samen voor 83% van de wereldwijde plastic soup. Deze plastic soep kost jaarlijks miljoenen dieren in de zee het leven (o.a. Zeeschildpadden, dolfijnen, haaien, orka’s etc), dit door vergiftiging,  verstikking of ze raken erin verstrikt. Het plastic soep probleem wordt alleen maar groter en heeft gevolgen op het hele ecosysteem. Naarmate het plastic lang blijft liggen wordt het steeds giftiger, en zo door de dieren in de zee worden wij mensen er ook langzaam mee vergiftigd.

De productie van plastic

Voor het produceren van plastic zijn veel grote hoeveelheden fossiele grondstoffen nodig zoals aardgas en aardolie. Dit kost 8% van het wereldwijde oliegebruik. Voor het maken van alleen plastic flessen isWat is plastic pollution? evenveel olie nodig om 1 miljoen auto’s te voorzien van brandstof. Het maken en recyclen van plastic kost ook weer energie, afval en uitstoten. Bioplastic daarentegen wordt gemaakt van aardappelen en mais. Bioplastic Het gebruik van bioplastic stijgt. Grote bedrijven zoals IKEA en Coca-Cola willen volledig overstappen naar bioplastic. Hoe mooi dit klinkt zal dit geen oplossing zijn voor de plastic soep. Bioplastic bestaat uit 2 soorten, namelijk afbreekbaar en niet afbreekbaar. De niet afbreekbare bioplastic is net zomin afbreekbaar als de normale plastic.

Gevolgen

De gevolgen van dit maatschappelijk probleem zijn groot. Bij zeedieren is het aantal plastic in hun maag makkelijker te onderzoeken dan bij mensen. De vervuiling van plastic in het milieu leidt tot dierenleed. 1400 mariene diersoorten leiden van deze vervuiling. In 2050 wordt voorspeld dat er meer plastic in de zee drijft dan vissen zwemmen. Volgens het NRC. Voor meer informatie klik dan hier.