Wat is plastic soup?

Alle plastic dat in de zee drijft vormt de plastic soup. Door zonlicht, golfslag en verwering valt plastic uit elkaar in kleine deeltjes. Dit is niet alleen verpakkingsplastic maar ook de plastic deeltjes die vrijkomen bij bijvoorbeeld wassen van synthetische kleding of door het tanden poetsen en ook door je haar te wassen. In allerlei producten waar je het niet van verwacht zit plastic. Bekijk hier een lijst van de producten.

Wie heeft de plastic soup bedacht?

1997 zeilde kapitein Charles Moore van Hawaii naar Zuid-Californië door de North Pacific Gyre. Midden op de Grote Oceaan, zag hij dagelijks stukken plastic langs drijven. Later keerde hij naar het gebied terug om onderzoek te doen. Het bleek te gaan om een grote groep plastic stukken samen op één plek in de oceaan. Dat plastic bleek niet alleen te drijven, maar ook te zweven in de waterkolom. Moore noemde het verschijnsel de ‘plastic soup’, de term die nu in de hele wereld in gebruik is.

Plastic verteert niet volgens de biologische weg. Daarom is het dodelijk voor alle zeedieren. De oceanen nemen het grootste deel op deze aarde in beslag. Daarnaast zijn ze ook de grootste zuurstof bron voor ons mensen. Voor de helft van de wereld zijn de oceaan de grootste voedselbron. Door de plastic soup wordt dit langzaam verstoord.

Plastic soup in onze voedselketen

De plastic vervuiling verstoord onze voedselketen. Doordat dieren plastic eten en wij dieren krijgen wij ook plastic binnen zonder dat wij dit door hebben. Voordat het plastic in de zee terecht komt kan het zijn dat het giftige stoffen opgevangen heeft in bijvoorbeeld het riool. Hierdoor worden de plastic deeltjes giftige bommetjes. Deze giftige bommetjes ‘ontploffen’ als het ware als een levend organisme het op eet. Meer weten over de plastic voedselketen? Klik hier.

De plastic vervuiling dat in de zee terecht komt

Wetenschappers zijn er nog niet helemaal achter hoeveel plastic er nou precies in de oceanen drijft. Wel weten ze dat er op 5000 meter diepte micro plastics gevonden zijn en op 3500 meter diepte nog plastic flessen. Het regent plastic in de oceanen. Meer over plastic afval en hoe er mee om te gaan? Kijk op deze site.

 

Meer weten over de plastic vervuiling? Klik dan op onze andere pagina Wat is palstic pollution?

Alles wat je moet weten over de plastic soup