Zoals we ondertussen waarschijnlijk wel door hebben zijn de producten die we komen grotendeels in plastic verpakt. Veel speelgoed, keukengerei, stofzuigers en nog veel meer wordt tegenwoordig gemaakt van plastic. Plastic is niet 1 stof, plastic bestaat uit veel soorten en maten. Maar welke soorten plastic zijn er nou eigenlijk?  Vaak kan je op de verpakking zelf niet zien of de plastic giftig is of niet, maar er staan wel codes op. Door op de recycle code te kijken kun je er vaak wel achter komen of het plastic soort giftig is of niet. Hieronder de veilige plastic soorten.  

Code 1 PET: relatief veilig

PET (PETE) is de afkorting voor polyethyleentereftalaat. Dit soort plastic wordt voornamelijk gebruikt in de productie van plastic flessen zoals water, cola of sinas flessen. Verder zijn saladebakken, reinigingsmiddelen, olieflessen en allerlei (verpakkings)materiaal hiervan gemaakt. Dit plastic is voor eenmalig gebruik veilig.

Hergebruik van PET producten is niet aan te raden, zoals het navullen van je waterfles bijvoorbeeld. Het probleem van dit plastic is dat ze op den duur giftige stoffen gaan lekken zoals bijvoorbeeld acetaldehyde. Stoffen die kankerverwekkend en de hormoonbalans kunnen verstoren.

Meer over hergebruiken van plastic, zie de link.

Code 2 HDPE : veilig

HDPE is een ander woord voor hoge dichtheid polyetheen ook wel polyethyleen genoemd. HDPE is een vrij stevig, stug, sterk en ondoorzichtig waterafstotend materiaal. HDPE wordt voornamelijk in de harde vorm toegepast zoals voor kratten, bakken, emmers, vaten, speelgoed en onderdelen van auto’s. HDPE wordt niet altijd in de harde vorm toegepast maar kan ook gebruikt worden in zachte vorm. Bijvoorbeeld bij plastic tassen of zwarte afvalzakken.

Code 3 PVC: niet veilig

Code 4 LDPE: veilig

LDPE is een ander woord voor lage dichtheid polyetheen. LDPE is een taaie en zachte kunststofsoort die ook waterafstotend is. LDPE is dagelijks terug te vinden in de producten die we gebruiken. Denk hierbij aan huishoudfolie, krimpfolie, landbouwplastic, plastic draagtassen, groente- en fruit zakjes en ook bijvoorbeeld de plastic hoesjes om tijdschriften.

Code 5 PP: veilig

PP oftewel Polypropeen is een sterk soort plastic. PP kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Polypropeen kan verzaagd en bewerkt worden om een bepaalde vorm te creëren. Het kan ook worden geperst. Voorbeeld producten waarin PP verwerkt is: tapijten, plastic meubelen, emmers, kratten, pijpleidingen, jerrycans en filtermaterialen.

Code 6 PS: niet veilig

Code 7: overige plastic soorten

Alle overige soorten plastic welke niet ingedeeld kunnen worden in bovenstaande zes soorten plastic, vallen in categorie 7 (overige). Categorie 7 bevat veel verschillende soorten producten, denk hierbij bijvoorbeeld aan babyflesjes, baby voedselbakjes, drinkbekertjes, plastic bordjes maar ook plastic vorken, lepels en messen. Deze zijn voornamelijk geproduceerd uit PC (polycarbonaat), bio-plastics, copolyester, acryl, polyamide, of plastic combinaties zoals styreenacrylonitril.

Meer over bioplastics zie dan het artikel …

Recycle codes plastic

Op de onderkant van een plastic product zie je een driehoek staan met cijfers en een afkorting


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *