Zoals we ondertussen waarschijnlijk wel door hebben zijn de producten die we komen grotendeels in plastic verpakt. Veel speelgoed, keukengerei, stofzuigers en nog veel meer wordt tegenwoordig gemaakt van plastic. Plastic is niet 1 stof, plastic bestaat uit veel soorten en maten. Maar welke soorten plastic zijn er nou eigenlijk?  Vaak kan je op de verpakking zelf niet zien of de plastic giftig is of niet, maar er staan wel codes op. Door op de recycle code te kijken kun je er vaak wel achter komen of het plastic soort giftig is of niet. Hieronder de schadelijke plastic soorten.  

Code 1 PET: niet-schadelijk

Code 2 HDPE : niet-schadelijk

Code 3 PVC: schadelijk

PVC is een andere naam voor Polyvinylchlorid. PVC wordt in grote hoeveelheden toegepast. Het is een voordelige soort met enorm veel functionaliteit. Polyvinylchloride is een kunststof welke bij hoge temperatuur vervormbaar is, en vervolgens bij afkoelen weer een vast materiaal wordt. PVC is natuurlijk vooral bekend van de buizen welke gebruikt worden voor bijvoorbeeld water of elektrische bedrading. Buiten dit wordt PVC ook in andere producten toegepast, denk hierbij aan PVC vloerbedekking (zeil) of bijvoorbeeld regenkleding.

Van de meeste van pvc geproduceerde producten wordt aangenomen dat ze veilig te gebruiken zijn. Sommige additieven of weekmakers kunnen wel gevaar voor de gezondheid vormen. In de EU zijn deze toevoegingen dan ook niet altijd toegestaan. Er is aangetoond dat de grondstof voor pvc, vinylchloride, kankerverwekkend kan zijn. Ook behoort het tot de risicofactoren voor het ontstaan van sclerodermie (ernstige auto-immuum ziekte). Een ander nadeel is dat er bij de verbranding van pvc dioxiness kunnen vrijkomen. Deze kunnen veranderingen veroorzaken in de hormoonhuishouding van organismen. Voor Greenpeace is dat reden om te streven naar het volledig uitbannen van pvc

Meer over PVC? klik hier.

Code 4 LDPE: niet-schadelijk

Code 5 PP: niet-schadelijk

Code 6 PS: schadelijk

PS oftewel Geëxpandeerd polystyreen is een gevaarlijk plasticsoort. Ook wel bekend als piepschuim of tempex. Het materiaal bestaat uit kleine witte bolletjes. De bolletjes worden verhit en plakken op deze wijze aan elkaar. Het materiaal is zeer licht, dit heeft de reden dat het materiaal voornamelijk bestaat uit gas, waarmee de witte bolletjes gevuld zijn. Het materiaal is relatief goedkoop om te produceren. Polystyreen is ook erg belastend voor het milieu. Meer dan 71% van het plastic wat in de oceanen ronddrijft is van dit plastic soort.

Code 7: overige plastic soorten

Alle overige soorten plastic welke niet ingedeeld kunnen worden in bovenstaande zes soorten plastic, vallen in categorie 7 (overige). Categorie 7 bevat veel verschillende soorten producten, denk hierbij bijvoorbeeld aan babyflesjes, baby voedselbakjes, drinkbekertjes, plastic bordjes maar ook plastic vorken, lepels en messen. Deze zijn voornamelijk geproduceerd uit PC (polycarbonaat), bio-plastics, copolyester, acryl, polyamide, of plastic combinaties zoals styreenacrylonitril.

Meer over bioplastics zie dan het artikel Bioplastics

Recycle codes plastics: Op de onderkant van een plastic product zie je een driehoek staan met cijfers en een afkorting


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *