Grondstof

Tegenwoordig worden bioplastics meestal gemaakt van koolhydraatrijke planten zoals maïs of suikerriet, zogenaamde voedselgewassen of eerste-generatie grondstof. Deze grondstoffen zijn momenteel het meest efficiënt voor de productie van bioplastics, omdat deze in verhouding weinig land nodig heeft om te groeien de hoogste opbrengsten oplevert.

De bioplastic industrie onderzoekt ook het gebruik van niet-voedingsgewassen (tweede en derde generatie grondstoffen), zoals cellulose, met het oog op het verdere gebruik ervan voor de productie van bioplastic. Innovatieve technologieën richten zich op niet-eetbare bijproducten van de productie van voedselgewassen, die onvermijdelijk grote hoeveelheden cellulose-bijproducten zoals stro, maïsstro of bagasse produceren, die meestal achterblijven op het veld waar ze biologisch afbreekbaar zijn in een hoeveelheid veel hoger dan nodig is om de bodemkoolstofpool te herstellen. In het ideale geval worden ze gebruikt om energie te produceren die wordt gebruikt voor de omzetting van grondstof. Dit biedt een aanzienlijk potentieel voor het gebruik van biotechnologische processen om platformchemicaliën voor industriële doeleinden te maken, waaronder de productie van bioplastics.

Landgebruik

In 2017 bedroeg de wereldwijde productiecapaciteit van bioplastic 2,05 miljoen ton. Dit komt neer op ongeveer 0,82 miljoen hectare land. Het oppervlak dat nodig is om voldoende grondstoffen te produceren voor de hedendaagse productie bioplastic, is dus minder dan 0,02% van het totale landbouwareaal van in totaal 5 miljard hectare. Metaforisch gezien komt deze verhouding overeen met de grootte van een gemiddelde pingpongbal naast de Eiffeltoren.

Ervan uitgaand van de aanhoudende sterke groei van de bioplastic markt op basis van de huidige fase van technologische ontwikkeling, zou tegen het jaar 2022 een markt van 2,44 miljoen ton kunnen worden gerealiseerd, goed voor ongeveer 1,03 miljoen hectare, of ongeveer 0,02 procent van het hele agrarisch gebied.

Tweede en derde generatie grondstoffen

Tegenwoordig worden bioplastics meestal gemaakt van koolhydraatrijke planten zoals maïs of suikerriet, zogenaamde voedselgewassen of eerste-generatie grondstof. De grondstoffen van de eerste generatie zijn momenteel het meest efficiënt voor de productie van bioplastic, omdat het land de minste hoeveelheid land nodig heeft om te groeien en de hoogste opbrengsten oplevert.

De bioplastic industrie onderzoekt ook het gebruik van niet-voedingsgewassen dat zijn de tweede en derde generatie grondstoffen, zoals cellulose, met het oog op het verdere gebruik ervan voor de productie van bioplastic. Innovatieve technologieën richten zich op niet-eetbare bijproducten van de productie van voedselgewassen. Die onvermijdelijk grote hoeveelheden cellulose-bijproducten zoals stro, maïsstro of bagasse produceren. Die blijven meestal achter op het veld waar ze biologisch afbreekbaar zijn. In een hoeveelheid veel hoger dan nodig is om de bodemkoolstofpool te herstellen. In het ideale geval worden ze gebruikt om energie te produceren die wordt gebruikt voor de omzetting van grondstof. 

Duurzame inkoop van grondstoffen is essentieelbagasse

De duurzame inkoop van grondstoffen is een voorwaarde voor duurzamere producten. Negatieve effecten zoals ontbossing van beschermde gebieden en milieuschade veroorzaakt door slechte landbouwpraktijken moeten worden vermeden. Hetzelfde geldt voor sociale criteria en mensenrechten. De implementatie van goede landbouwpraktijken, inclusief richtlijnen voor sociale normen (gezondheidsbescherming, enz.), Maakt deel uit van de sourcingstrategie van veel bedrijven, bijvoorbeeld door het implementeren van een gedragscode voor leveranciers.

Voor meer informatie over bioplastics kijk op de site van european plastic 


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *