Wat zijn Bioplastics?

Bioplastics zijn niet een geheel van een materiaal. Ze bestaan ​​uit veel verschillende materialen met verschillende eigenschappen en toepassingen. Volgens het Europese bioplastics wordt een plastic materiaal gedefinieerd als een bioplastic als het biobased is, biologisch afbreekbaar of beide eigenschappen heeft.

Bioplastics zijn biobased, biologisch afbreekbaar of beide.

Biobased: Biobased betekent dat het materiaal of product deel is afgeleid van biomassa (plantaardige stoffen of dierlijk rest materiaal). Biomassa die wordt gebruikt voor bioplastics komt van bijvoorbeeld maïs, suikerriet of cellulose.

Biologisch afbreekbaar: Het biologische afbraak is een is een chemisch proces waarbij micro-organismen die beschikbaar zijn in het milieumaterialen omzetten in natuurlijke stoffen zoals water, koolstofdioxide en compost. Kunstmatige toevoegingen zijn hierbij niet nodig. Het proces van biologische afbraak hangt af van de omgevingsomstandigheden (zoals locatie of temperatuur).

‘Biobased’ is niet hetzelfde als ‘biologisch afbreekbaar’Alles wat je moet weten over bioplastics

De eigenschap van biologische afbraak hangt niet af van de grondstofbasis waar het materiaal van gemaakt is maar is eerder gekoppeld aan de chemische structuur ervan. Met andere woorden, 100% biobased plastic kunnen niet biologisch afbreekbaar zijn en 100% op fossielen gebaseerde plastics kunnen biologisch afbreekbaar zijn.

Meer over waar bioplastic van gemaakt wordt? Bekijk onze andere pagina Waar wordt bioplastic van gemaakt?

Voordelen van bioplastics

Bioplastics sturen de evolutie van plastic aan. Biobased plastic producten hebben twee belangrijke voordelen ten opzichte van hun conventionele versies. Ze besparen fossiele bronnen door biomassa te gebruiken die jaarlijks regenereert en biedt het unieke potentieel van koolstofneutraliteit. Bovendien is biologische afbreekbaarheid een eigenschap van bepaalde soorten bioplastic. Het biedt extra herstelmogelijkheden aan het einde van de levensduur van een product.

Materiaal – Drie basisgroepen

De Bioplastics zijn verdeeld in drie groepen:

  1. Biobased of gedeeltelijk biobased, niet-biologisch afbreekbare plastics zoals biobased PE, PP of PET (de zogenoemde drop-ins) en biobased technische prestaties polymeren zoals PTT of TPC-ET.
  2. Plastics die zowel biobased als biologisch afbreekbaar zijn, zoals PLA en PHA of PBS
  3. Plastics die gebaseerd zijn op fossiele bronnen en biologisch afbreekbaar zijn, zoals PBAT.

Lees hier meer over alle plastic soorten.

Voordelen van Bioplastic

In onderzoek naar nieuwe materiaaloplossingen en het doel van duurzame productie en consumptie in het oog houden, hebben bioplastics verschillende voordelen. Het gebruik van hernieuwbare bronnen voor de productie van bioplastics is de sleutel tot:

  • Efficiënter gebruik van hulpbronnen door middel van:·
  • De middelen die worden geteeld op jaarlijkse basis.·
  • Het principe van cascadegebruik, aangezien biomassa eerst kan worden gebruikt voor materialen en vervolgens voor energieopwekking.
  • Een vermindering van de carbon en broeikasgasemissies van materialen en producten,
  • Het opslaan van fossiele bronnen door ze stap voor stap te vervangen

Meer over bioplastic kijk dan op holland bioplastics 


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *