Als ik de supermarkt in loop is bijna alles verpakt in plastic, dit plastic gooien wij vaak na gebruik weg in de prullenbak en hoeven er nooit meer aan te denken. Dit noemen wij het “out of sight = out of mind” probleem. Mensen zullen bewuster moeten worden met hoe zij met plastic omgaan en hoeveel plastic er wel niet geproduceerd wordt.

Oorzaak

De plastic pollution in de oceaan en op het land is een direct gevolg van ons consumptiegedrag en groeit met de dag het is een onvoorstelbaar complex milieugevaar geworden. In alle landen wordt plastic gebruikt als verpakkingsmiddel. In de meeste landen weten ze niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Nederland is het beste recycle land van Europa. Landen in Azië daarentegen vervuilen het grootste deel van de oceaan. Meer weten over de oorzaken? Kijk dan op animals today 

Wat kunnen we doen om plastic pollution te stoppen?

plastic

Het mooiste zou het produceren van verpakkingsplastic verbieden.  Het probleem bij de bron aanpakken is bij plastic, een product dat wereldwijd overal gebruikt wordt niet zo makkelijk. Wel scheelt het al een hele hoop om het verpakken van producten te verbieden in alle landen. Gewoon terug naar hoe het vroeger was. “Out of sight = out of mind”: een probleem dat zich ver van huis afspeelt. Maar niets is minder waar, want het speelt zich ook af in de sloot achter je huis.

Om dit probleem aan te pakken is er een internationaal verdrag nodig. In Nederland geldt al sinds 1 januari 2016 een verbod op gratis plastic tasjes in winkels. Dat is al een begin. Om dit verder op te lossen is het maken van plastic tasjes te stoppen. Plastic tasjes hebben een levensduur van minder dan 15 minuten. Om die tasjes te vervangen door gerecyclede papieren tasjes en plastic zakjes en flessen te vervangen voor papieren zakjes en kartonnen pakken of glazen flessen. Een kartonnen pak of een glazenfles kunnen gerecycled worden tot een ander kartonnen pak of glazen fles. Een plastic fles kan nooit meer terugkomen als plastic fles.

Plastic is eigenlijk nergens goed voor. Het vervuilt en het schaadt de gezondheid van iedereen alles. Het enige voordeel is, het is goedkoop. Het recyclen gaat Nederland tot op heden goed af maar wij moeten slimmer zijn. De wereld moet van snel en goedkoop naar duurzaam en schoon met betere producten. Eerst moeten al die overbodige plastic stromen verminderen, of liever nog te laten verdwijnen.

Wil jij actie ondernemen om dit probleem te verhelpen kijk dan op de site van plastic soup foundation 


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *